Članice Lions kluba Celje Mozaik so 7. 6. 2025 na Celjski mestni tržnici organiziramo že 5. kulinarično dobrodelni dogodek Znani Celjani kuhajo.
Tokrat so k sodelovanju povabile znane celjske Chefe in kuharske mojstre. To so bili: Marko Pavčnik iz restavracije Grad Tabor Laško in restavracije Lalu v Celju ter lastnik Michelinove zvezdice, Leon Leber iz slaščičarne Rolca, Miran Ojsteršek, dolgoletni chef in lastnik gostilne Oštirka v Celju ter Edvard Kužner, upokojeni dolgoletni strokovni učitelj na nekdanji Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, zdaj SIC Alme M.Karlin.
NAMEN: Z dobrodelnimi prispevki so tokrat zbirali za pripomočke za slepe in slabovidne, kar jim bo omogočilo spremljanje tujejezičnih filmov in oddaj na televiziji. Pomoč slepim in slabovidnim je v svetovnem Lionizmu od leta 1925 na pobudo gluho slepe učiteljice in pisateljice Helen Keller, ena od temeljnih ciljev delovanja.
Članice Lions kluba Celje Mozaik so v 25 letih delovanja organizirale več kot 120 stojnic, večinoma s sladicami, ki jih spečejo doma in potem za dobrodelni namen ponudimo obiskovalcem.
Dogodek je sofinancirala tudi Mestna občina Celje, za kar se članice kluba iskren zahvaljujejo.
Znani Celjani kuhajo Lions klub Celje Mozaik
Znani Celjani kuhajo
Kdo so naši “Znani Celjani”?
Leon Leber, ki po poklicu ni gostinec, je v preteklosti delal v marketingu, organizaciji dogodkov, sedaj pa že 15 let vodi slaščičarno – kavarno Rolca sredi mesta. Postal je vrhunski slaščičarsko – pekovski mojster. Četudi si je kot otrok želel postati kuhar ali slaščičar, mu je to preprečila mama, ki je bila 40 let kuharica, češ, da je to prenaporen poklic. Kljub temu pa se je Leon od mame naučil peči slaščice, delati potice in peči krofe in tako sta z ženo Branko odprla Rolco. V Rolci ponujajo klasične slaščice in pekovske izdelke, ob tem pa redno nudijo kaj novega. Leon spremlja trende in daje ideje za nove izdelke, ki jih slaščičarke potem dodelajo. Seveda so najbolj prepoznani Celjski čokoladni Rolci. Ohranjene ima mamine recepte, ki jih po svoje in v skladu s trendi, predela in ponudi Celjanom.
Pri delu jim sedaj pomaga tudi hči, ki je prevzela marketing za Rolco, tako, da so postali pravo družinsko gostinsko podjetje. Pravi, da je imela mama prav, delo v gostinstvu je naporno. Vendar dela to, kar dela, z veseljem in to odtehta vse ostalo. Sicer pa najbolj uživa v peki potic, krofov in domačih rižot.
Naj se tudi vam v Rolci zrola od dobrot.
Miran Ojsteršek je dolgoletni chef in že 8. leto lastnik gostilne Oštirka na Mestni tržnici Celje, kjer je nekoč delovala gostilna Jež. Vsako jutro ga srečate na tržnici, ko nabira sestavine in prijazno poklepeta z branjevkami. Sicer pa ga Celjani poznamo tudi iz številnih pogostitev na različnih dogodkih, ki se prirejajo v Celju in okolici. Za organizacijo pogostitev izven hiše mora biti vodja odlično organiziran in se znajti v vsaki situaciji. Tako je na primer ekipa pred leti pri pogostitvi na slovenskem veleposlaništvu na Dunaju, doma pozabila postrežne plošče za hladne predjedi. Znašli so se tako, da so jedi postregli na okvirjih slik, ki so visele na steni. Sicer pa je Miran tudi velik ljubitelj domačih mesnin, ki jih za hobi izdeluje tudi sam.
Če dnevno kuhaš v službi, se prileže, da zate skuha kdo doma, najbolj slastno pa je, ko z ženo Gabrijelo kuhata skupaj, največkrat jedi, pri katerih meso ne sme manjkati.
Miran je velikokrat sodeloval v različnih dobrodelnih akcijah, lani je npr. bil pobudnik dobrodelne akcije za kuharja, ki mu je požar uničil del gostišča. V času pandemije je sodeloval v akciji »Chefs care«, v kateri je 150 kuharjev pripravilo 8000 obrokov za tiste, ki so delali v času pandemije: medicinsko osebje, policiste, gasilce, vojake… Odzove se tudi na druge dobrodelne akcije za različne namene.
Marko Pavčnik, slovenski kulinarični divjak z dušo. Njegove kulinarične dobrote lahko poizkusite v restavraciji Pavus – Grad Tabor Laško in bistroju Lalu v Celju.
Že v osnovni šoli si je želel postati kuhar in še vedno v kuhinji najbolj uživa. Je perfekcionist, ki včasih več tednov kreira nov krožnik, preden ga v okušanje ponudi svoji ženi in sodelavcem. Takoj ve: »Če ni tistega uau, samo pospravim in grem. Naša hrana mora biti nekaj več, ne samo dobra.«
Markova strast je divja hrana. To so rastline, zelišča in plodovi, ki jih najde v naravi, a ker morajo biti užitne, se uči in posvetuje s strokovnjaki divje hrane. Eksperimentiranje v kuhinji je sestavljeno iz praženja, sušenja in drugih tehnik ter kombiniranja z drugimi surovinami. Včasih uspe, včasih ne, a Marku novih idej nikoli ne zmanjka.
Prihaja iz majhne vasi, iz skromne družine s štirimi otroki, kar dokazuje, da čisto vsak lahko doseže svoje sanje: »Moraš si želeti in rad delati. Nič pa ne pride samo od sebe.«
Marko je ob številnih slovenskih nagradah, odličnih ocenah od Gault & Millau, bil proglašen za Chefa leta, lani dočakal tudi prvo Michelinovo zvezdico, restavracija Lalu pa oznako “Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo.
Edvard Kužner, upokojeni dolgoletni strokovni učitelj na nekdanji Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, zdaj SIC Alme M.Karlin.
Edija Celjani dobro poznamo, saj je s svojo ekipo dijakov poskrbel za brezhibno postrežbo na večini dogodkov v knežjem mestu. Zagotovo bi lahko napisal knjigo svojih gostinskih doživetij. Ena izmed takih je bila pogostitev v Ljubljani, kjer je moral na željo varnostne službe, osebno postreči manekenko Naomi Campbell, četudi je vodil odlično ekipo natakarjev.
Je inženir hotelirstva, sommelier 3. stopnje, član Slovenskega reda vitezov vina in predavatelj na šoli Sommelier Master. Za svoje delo je prejel številna priznanja in nagrade: zlato kolajno GZS za pedagoško delo, priznanje TZS za slovensko kulinariko, naziv Naj Celjan (2014), Srebrni grb mesta Celja (2019) in druge.
Kot enogastronom poskusi vse jedi, osebno pa so mu najljubše enolončnice. Doma kuhata oba z ženo, nedeljska kosila pa vedno prepusti ženi.
Dobrodelnost je del njegove življenjske filozofije tako na osebni ravni kot tudi v okviru javnih dobrodelnih dogodkov. Zato je z veseljem sprejel povabilo k sodelovanju na naši dobrodelni akciji.
Dogodek je sofinancirala Mestna občina Celje, za kar se ji iskreno zahvaljujemo.
O podrobnostih nas spremljajte na naši Facebook strani