Lionizem v Sloveniji

Lions klub Celje Mozaik

Zgodovina

Prvi Lions klub v Sloveniji in takratni Jugoslaviji je bil 18. maja 1990 ustanovljen Lions klub Ljubljana. Po večmesečnih pripravah in ob mentorstvu LC Klagenfurt Carinthia ga je ustanovil pralion Borut Miklavčič. 

Po tem letu so se pričeli po Sloveniji ustanavljati številni Lions in Leo klubi, ki povezani v skupno zvezo gojijo idejo lionizma na naših tleh, to je: pomagati vsem, ki so pomoči potrebni. Ob tem pa vsak klub ohranja svojo raznolikost glede na različne načine pomoči, ki jih izvaja.

Slovenski Lionsi danes

Slovenske Lions klubepovezuje Zveza Lions klubov, Distrikt 129, Slovenija, ki je članica Lions Clubs International.

Konec leta 2020 je zveza združevala 59 Lions klubov z okoli 1.500 člani. V zvezi deluje tudi 19 Leo klubov z okoli 200 člani. Distrikt 129 ima pomembno vlogo tudi pri ustanavljanju Lions klubov v BiH, Srbiji in Makedonijii.

Slovenska Zveza Lions klubov je na podlagi zemljepisne delitve razdeljena v 2 regiji in 10 con. Slovenija je​ med državami z največjo gostoto članov Lions klubov na število prebivalcev. Pri tem pa je pomembno dejstvo, da je vsak peti član slovenske Lions organizacije članica.

Vodja Distrikta je guverner, ki se voli za eno leto.

Delovanje

V tridesetih letih delovanja so slovenski Lionsi v človekoljubne namene zbrali več kot 10 milijonov evrov, ogromno je tudi opravljenih ur prostovoljnega dela. Sredstva so namenjena posameznikom, največkrat kot pomoč slepim in slabovidnim ali drugače zdravstveno prizadetim, odrinjenim na družbeni in socialni rob, kot tudi organizacijam, v večini za nabavo pripomočkov za boljšo kakovost življenja. Letno pomagamo več kot 35 tisoč ljudem po celi Sloveniji.

Nove zaostrene okoliščine nas silijo v iskanje inovativnih, varnih poti do pomoči potrebnih.

Več o delovanja zveze na: Zveza Lions klubov District 129, Slovenija