Znani Celjani kuhajo – tokrat glasbeniki

Znani Celjani kuhajo – tokrat glasbeniki

Članice Lions kluba Celje Mozaik so v soboto 18. 6. 2022 je na Mestni tržnici Celje izvedle že tretji dobrodelni dogodek »Znani Celjani kuhajo«. Tokrat so medse povabile Celjske glasbenike, kateri so z velikim veseljem kuhali in kramljali z obiskovalci. To so bili:

  • glasbena skupina LPS – zmagovalci EME 2022 in predstavniki Slovenije na Evroviziji 2022,
  • pevka Tatjana Dremelj – dobitnica Celjskega grba 2022, priznanja Mestne občine Celje in
  • violinistka Inga Ulokina – koncertna mojstrica Zagrebškega komornega orkestra in Ljubljanskega godalnega ansambla.

Tematika tokratnega kuhanja so bile poletne jedi iz žara ter zadnji koščki pizze, katero so pripravili člani LPS – Last Pizza Slice.

Pri kuhanju so znani Celjeni imeli pomočnike, spretne članice Lions kluba Celje Mozaik ter žar mojstra Igorja Artička. Dogodek je bil organiziran na tržnici ob podpori podjetja Simbio d. o. o. Celje in ob pomoči drugih lions klubov iz Celja.

Obiskovalci so v zameno za dobrodelni prispevek uživali v pestrih okusih skrbno pripravljenih jedi. Zbrane dobrodelne prispevke bo klub namenil za pomoč mladostnikov, ki živita v hudi stiski.

Nekaj zanimivosti o nastopajočih glasbenikih

TATJANA DREMELJ

Tatjana Dremelj

Tatjana je sicer rojena v Mariboru a že celo življenje živi v Celju. Celjani jo poznamo kot članico kvarteta ULTRA in skupine Pepel in kri, kasneje pa kot solistko. S kvartetom Ultra je leta 1974 prvič nastopila na Slovenski popevki s 3. nagrajeno pesmijo POTEPUH, kot solistka pa je leta 1977 zmagala na Veliki karavani popularnih s pesmijo Ota Pestnerja, MOJA PESMICA. S pesmijo je prepotovala celo Evropo, nastopala je tudi v Sovjetski zvezi. Posnela je več samostojnih plošč, kaset in CD-jev

Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka.

Rada se spominja nastopa v Moskvi, kjer je v dvorani z 20.000 obiskovalci, pred njo nastopala zagrebška glasbena skupina METEORI. Pri izvedbi komične opere Seviljski brivec, so uporabili veliko milnice, ki je tudi po nastopu ostala na odru. V visokih petah je prišla na oder in stopila v milnico ter se zložila po odru. Obsedela je na tleh in pela dalje kot da se ni nič zgodilo. Obiskovalci so obnemeli, potem pa Tatjanin padec nagradili s huronskim ploskanjem.

KUHANJE

Tatjana rada kuha, a kuhajo tudi drugi družinski člani. Najraje pripravlja enolončnice in jedi iz žara, njena snaha Ina pa raje kaj v stilu Jamie Oliverja. Obožuje sadje in zelenjavo, čevapčiče in domače jedi na žlico.

DOBRODELNOST

Dobrodelnost je v njenem življenju prisotna od zmeraj, saj je nastopila na številnih dobrodelnih prireditvah po Sloveniji, kjer so zbirali denar za Smučarsko reprezentanco – »Beli koncerti«, za invalidno mladino, za mlade z duševnimi motnjami za družine v stiski, za slepe in slabovidne itd. Redno tudi sodeluje v akciji Radia 1- »Pomagajmo 5« in tako prispeva en kamenček v mozaik pomoči potrebnim.

INGA ULOKINA

Inga Ulokina

»Moj inštrument, violina in glasba sta moj poklic in moje poslanstvo ter velika ljubezen, ki jo vedno znova z veseljem delim kamorkoli grem.«

Inga prihaja iz 7 milijonskega Peterburga, ki ga vedno nosi v srcu.

V Celje jo je pred 10 leti pripeljala njena druga ljubezen – njen mož. Študirala je na Hochschule fuer Music v Koeln-u, magistrirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu.

Kot članica različnih odličnih orkestrov, je prepotovala velik del sveta. Ob klasični glasbi, igra tudi druge zvrsti – jazz, z Vladom Kreslinom. Piše tudi svoje skladbe, ena ki je v nastajanju, bo posvečena prav našemu knežjemu mestu.

Zelo rada se spomni decembrske turneje  z Zagrebškimi solisti v Valencio, kjer so jih pričakale zelo visoke temperature, zaradi katerih je bil drevored ob dvorani, kjer so igrali poln dišečih mandarin.  

Doma kuha mož, ki je sicer po poklicu inženir, a strasten in zelo dober kuhar. Zelo rada ima mediteransko kuhinjo, najljubša jed pa je črna oz. sipina rižota.

Vedno se z veseljem odzove na povabila k dobrodelnim nastopom in jih tudi sama organizira. Na letošnjem dobrodelnem 6. Mednarodno tekmovanje mladih glasbenikov Oskar Rieding, ki ga vodi,  so z zbranimi sredstvi kupili violinski lok za mladega violinista Petra Poznjanskega iz Ukrajine.

SKUPINA LPS

LPS

Zase pravijo, da so bend, ki je kot skupina začel igrati na Gimnaziji Celje – Center. Letos so zastopali Slovenijo na Evroviziji s svojo pesmijo Disko, kar je bilo posebno doživetje in izkušnja za vse člane skupine. Člani skupine so klaviaturist Žiga Žvižej, Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara) in Zala Velenšek (bas kitara, tenor in alt saksofon). LPS? Last Pizza Slice.

Ker so še zelo mladi, jim doma kuhajo starši, najbolj kuharsko zavzet pa je bobnar Gašper. Njegova najljubša jed so fuži s pestom, pinjolami in baziliko. Filipova najljubša jed so tortelini s smetanovo omako, Marko pa najbolj uživa ob pici 4 siri.

Kljub mladosti, vedo, kaj je dobrodelnost, saj so nastopili na dobrodelnem koncertu na GCC, kjer so zbrali več kot 4.000 € za dobrodelne namene.