»Postala sem mama še desetim mladostnikom«

Prav v teh dneh se polnijo Lions seznami mladostnikov, ki bodo poleti odpotovali po svetu, kjer jih bodo gostili srčni Lions člani, med njimi tudi naša Lorena Hus.  

Tabor mladih_ v Sloveniji_ zabava z Loreno Hus
Plesno delavnico na taboru mladih, ki jo vodi Lorena Hus

Program mednarodne izmenjave mladih je dolgoletni projekt v organizaciji mednarodne zveze Lions Clubs International, prvič predstavljen leta 1962. Slovenski Lionsi v izmenjavi sodelujemo od leta 1993, prvi tabor mladih pa je bil organiziran leta 1996 v Zrečah. Od tedaj se je mednarodne izmenjave udeležilo na stotine mladih, starih od 15 do 21 let, ki spoznavajo Slovenijo, naše in življenje drugih kultur. Izmenjava traja običajno 14 dni – prvi teden mladi živijo pri družini gostiteljici, drugi teden pa vsi skupaj v organiziranem Taboru mladih.

 

Plesno delavnico na taboru mladih vodi Lorena Hus
Plesno delavnico na taboru mladih vodi Lorena Hus

Članice Lions kluba Celje Mozaik smo že od začetka vključene v projekt in pošiljale mladostnike v druge države, še veliko več pa smo jih sprejele v svoje domove.

Naša članica Lorena Hus se vsako leto vključi v izmenjavo – sprejme v svoj dom mlade iz različnih delov sveta ali pa sodeluje pri izvedbi programa v Taboru mladih. Gostila je mlade iz Španije, Danske, Nizozemske, Norveške, Avstralije, Hong Konga, Italije, Makedonije in Finske. Gostiteljstvo je po eni strani odgovornost in obveza, a Loreni in njeni družini pomeni mnogo več kot to. Za teden dni sprejme v svoj dom, v svojo družino do takrat neznanega mladostnika. Pravi, da je to izjemna izkušnja in občutek, da je postala mama ne samo svojima sinovoma, ampak še vsem 10 mladostnikom, ki jih je gostila. Z vsemi svojimi mladimi gosti, nekateri sedaj že odrasli, je ostala v stiku, si dopisuje in jih spremlja skozi življenje.

Letos smo se članice našega kluba odločile poslati v izmenjavo mladega fanta, ki si sicer take izmenjave finančno ne bi mogel privoščiti. Pomagale mu bomo z nakupom letalske vozovnice v Anglijo in z žepnino. Klub, ki pošlje nekoga na izmenjavo, se po drugi strani obveže tudi sprejeti nekoga od drugod. Lorena se je ponovno prijazno odzvala in bo letos gostila dva mlada gosta.  

V program Tabora mladih se Lorena redno vključuje s svojimi plesnimi delavnicami in tako dodatno popestri bivanje mladim udeležencem.

Tabor mladih v okviru mednarodne izmenjave mladih
Lorena kot gostiteljica pelje mlada dekleta iz vseh koncev sveta na izlet v čokoladnico v Olimje.
Tabor mladih
Svojim mladim gostom Lorena rada predstavi lepote Slovenije, tokrat slap Rinko v Logarski dolini.
Tabor mladih
Plesna delavnica za mlade, ki jo vodi Lorena Hus v okviru Tabora mladih