Znani Celjani kuhajo – Jedi na poti Alme Karlin

Znani Celjani kuhajo – Jedi na poti Alme Karlin

Vljudno vabljeni na naš že 6. gurmanski dobrodelni LIONS dogodek Znani Celjani kuhajo, ki bo tokrat na temo “Jedi na poti Alme Karlin” na Mestni tržnici Celje v soboto. 1. junija 2024 od 9.00 ure do 12.00 ure.

Jedi iz različnih delov sveta bodo pripravljale znane celjske umetnice: lutkarica Breda Stepan, prevajalka Greta Jenček in fotografinja Mija Koprivc skupaj s članicami Lions kluba Celje Mozaik. Dogodku se bodo pridružili tudi člani pobratenega Lions kluba iz Zadra.
Zbrane dobrodelne prispevke bomo namenile štipendiranju otrok iz socialno šibkih družin. Vljudno vabljeni na dobrodelno kulinarično popotovanje in uživanje v dobrotah izpod umetniških rok.

Znani Celjani kuhajo

 

Z nami bodo kuhale znane Celjanke

Greta Jenček

Greta Jenček na Znani Celjani kuhajo

Greta Jenček na Znani Celjani kuhajo

Greta Jenček je profesorica nemščine na SIC Alme M. Karlin ter sodna tolmačka za nemški jezik. Ima tri čudovite hčerke (Brina, Zala in Mia) in prav tako čudovitega moža Renata, ki ga poznamo z odrskih desk, televizijskih ekranov in s filmskega platna. V prostem času se rada potepa s kamero v rokah, zadnje čase tudi v spremstvu razigrane in navihane psičke Ise. Pravi, da jo sprošča ročno delo in delo na vrtu, rada ima rože in barve. Kadar se smeje, in to je pogosto, se smeje na ves glas.

V času dolgoletnega dela v šolstvu, je nastalo kar nekaj anekdot in zanimivih situacij, med njimi tudi naslednja: »Dijake sem poprosila, da posnamejo nekaj videoposnetkov za utrjevanje predelane snovi, saj je to ustvarjalen in privlačen način učenja, ki je današnjim generacijam blizu. Seveda si pri tem pomagajo z najrazličnejšimi pripomočki, tudi prevajalniki. Zadnjič pa dobim video, kjer nisem razumela niti besede. Običajno dijaki nimajo nekih težav pri izgovorjavi. Ko sem posnetek pogledala nekajkrat, se mi je končno posvetilo. Bil je v nizozemščini. Dijakinja je za ciljni jezik namreč izbrala “dutch” namesto “deutsch”.
Greta je znana tudi po tem, da iz njene kuhinje vedno čudovito diši, rada eksperimentira, najraje, ko se zbere družina, kar zadnje čase ni prav pogosto. Družinska srečanja ob obloženi mizi imajo vsi radi. Sicer pa tudi vsi pri hiši dobro kuhajo.
Ker v okviru različnih šolskih projektov veliko potuje, z veseljem poskusi tudi lokalne specialitete krajev, ki jih obišče, in jih včasih poskusi pripraviti kasneje doma. Ne mara pa vampov in brstičnega ohrovta.
Pravi, da jo stiska soljudi ne pusti ravnodušne in ljudem pomaga po svojih močeh in zmožnostih. Poprime tam, kjer je potreba in kjer lahko.
Hvala Greta Jenček, za vse fotografije in čudovite opise, ki jih pošiljaš iz svojih potovanj.
Vabljeni, da se nam pridružite v soboto na Celjski mestni tržnici. Z zbranimi dobrodelnimi prispevki bomo štipendirale otroke iz socialno šibkih družin.

Mija Koprivc

Mija Koprivc Znani Celjani kuhajo
Mija Koprivc Znani Celjani kuhajo

Vedno nasmejano Mijo Koprivc poznamo Celjani po tem, da jo dnevno videvamo na sprehodih s kužki ob Savinji, na prireditvah in različni dogodkih pa jo srečujemo s fotoaparatom v rokah.

Seveda pa Mijo Celjani poznamo tudi kot sokreatorko spletnega portala Cele.si, ki ga ustvarja skupaj z možem Gregorjem. Dogodke v Celju najprej najavi, potem pa s fotoaparatom vedno ujame nekaj najlepših utrinkov in jih objavi.

S svojimi fotografijami sodeluje tudi na mednarodnih in domačih fotografskih razpisih, kjer je že prejela nagrade in z rezultati dosegla stopnjo F1 pri Fotografski zvezi Slovenije. Je članica Digitalnega foto kluba Celje.

Mož Gregor je ob 26. obletnici takole simpatično napisal na FB: »26 let. Recept? Ni ga, sproti dodajaš, jemlješ, sprejemaš, daješ in prilagajaš … pa gre čist fajn«.

Mija z Gregorjem že 8. leto pleše tudi »country« plese in pri tem zelo uživa. Zdaj pa sta aktivna tudi v poletih z balonom, ki ga pogosto vidite nad Celjem.

Mija pravi, da je s kuhanjem tako – tako. Med tednom zaradi službe nima časa za kuharijo, ob vikendih pa zaradi številnih dogodkov, ki jih obišče, skuha nekaj bolj na hitro. Pri tem se prilagaja svojima fantoma, ki sta menda precej izbirčna. 

Mijine priljubljene jedi so zelenjava in testenine, oboje so pogosto na domačem jedilniku.

Z možem v prostem času, ob svojih rednih službah, že 10 let urejata portal Cele.si. Urejanje portala je njuna prostočasna in prostovoljna dejavnost, zato lahko rečemo, da delata kot prostovoljca in s svojim delom širita prepoznavnost Celja, nam Celjanom pa kulturno in družabno obzorje. In to je prav tako oblika dobrodelnosti.

Mija pravi, da želita z Gregorjem s svojo aktivnostjo obveščanja in informiranja o dogodkih spreminjati miselnost Celjanov, da se v Celju nič ne dogaja in jih tako povabita, da obiščejo mesto. In to delata odlično, za kar se jima v imenu vseh Celjanov, najlepše zahvaljujemo. 

 

Breda Stepan

Breda Stepan na Znani Celjani kuhajo
Breda Stepan na Znani Celjani kuhajo

Breda Stepan je Celjanka, ki je s svojim delom zaznamovala celjski kulturni prostor, je velika ljubiteljica lutk. 40 let je bila učiteljica razrednega pouka, uživala pa je tudi v plesno-gledališkem ustvarjanju in lutkovni dejavnosti. »Svoje znanje sem vlagala v oblikovanje malih osebnosti, s katerimi sem tudi sama rasla« pravi sama.

Celjani jo poznamo tudi kot lutkarico v Škratovem lutkovnem gledališču Celje, ki ga že 17 let tudi vodi.   Pravi, da je zanjo svet lutk svet poezije, humorja, domišljije, svet, v katerem so poti lutkovnega ustvarjanja neskončne. Pri igranju z lutko izjemno uživa in lutki preda tudi svoje srce. Lutke odpirajo srca, zaposlijo možgane in pobožajo dušo.

Breda neizmerno uživa tudi v kuhanju, pravi da ima kuhanje nanjo blagodejne terapevtske učinke. Najraje kuha »jedi na žlico«, ki jih pripravi v večjih količinah in razdeli nekaj še sosedom in prijateljem. Je tudi ljubiteljica vse morske hrane – le dišati mora po morju in začimbah.

 

Rada pomaga drugim in tudi v okviru Škratovega lutkovnega gledališča večkrat igrajo predstave z dobrodelnim namenom.

Jerneja Jezernik in Alma Karlin

Jerneja Jezernik in Alma Karlin
Jerneja Jezernik in Alma Karlin
JERNEJA JEZERNIK je Celjanka, ki živi v Ljubljani. Prav Jerneja je tista, ki je ime in delo Alme Karlin predstavila najprej v Sloveniji, potem pa ponesla v svet. Prepoznavnost Alme Karlin danes, je zagotovo zasluga dela in vztrajnosti Jerneje Jezernik.
Jerneja je letos vsako soboto gostiteljica številnim gostom, ki obiščejo Almino hišo na Svetini, zato tokrat z nami ne bo kuhala. Smo pa Celjani Jerneji za njeno prizadevnost zelo hvaležni in ponosni na obe – Almo in Jernejo.
Jerneja je zaključila študij slovenščine in nemščine in je bila, podobno kot Alma, profesorica, ki je poučevala v slovenskih šolah v Nemčiji (Stuttgart, Berlin), bila urednica, novinarka in lektorica tednika Nedelja na avstrijskem Koroškem, vodja Slovenske študijske knjižnice v Celovcu, več let urednica in moderatorka literarnih oddaj na celovškem radiu Agora (Literarni razgledi, Sto žensk. slovenska literatura / Hundert Frauen. Slowenische Literatur).
Po vrnitvi v Slovenijo deluje kot samostojna podjetnica na področju kulture in založništva in samostojna kulturna delavka. Že več desetletij se aktivno ukvarja z raziskovanjem in objavljanjem literarne zapuščine svetovne popotnice in pisateljice Alme M. Karlin ter mednarodno promocijo njenih del v mednarodnem prostoru.
Je avtorica treh njenih biografij (Alma M. Karlin – državljanka sveta, MK, 2009; Nisem le napol človek – Alma M. Karlin in njeni moški, Sanje, 2016; Alma M. Karlin – Mit Bubikopf und Schreibmaschine um die Welt, Drava 2020, ki je bila v letu 2020 uvrščena na seznam trideset najboljših knjig neodvisnih nemških, avstrijski in švicarskih založb), prevajalka 17 del Alme M. Karlin v slovenščino ter drugih prevodov iz avstrijske književnosti.
Je članica Slovenskega kluba PEN, njegovega ženskega odbora MIRA in članica Društva slovenskih pisateljev v Avstriji. Živi in dela v Ljubljani kot prevajalka, avtorica, urednica in založnica.
Poti Alme Karlin
Poti Alme Karlin

Kaj kuhamo tokrat?

ALMIN KROŽNIK

To je jed, ki sem jo pripravila kot različico japonske jedi ramen a brez juhe in verjamem,  da bi bila všeč tudi Almi Karlin, čeravno na svoji poti zaradi pomanjkanja denarja, ni bila deležna prav veliko gurmanskih dobrot. Jed pripravimo z zelenjavo, ki jo imamo doma, lahko dodamo cvetačo ali kuhan stročji fižol, čičeriko…

Almin krožnik
Almin krožnik

SESTAVINE za 4 osebe:

 • 2 – 3 korenčke
 • 200 g zmrznjenega ali sveže kuhanega graha
 • 200 g širokih riževih rezancev
 • 200 g gobic, lahko rjavi šampinjoni
 • 2 mladi čebuli s steblom vred
 • 200 g brokoli
 • 1 manjša bučka
 • 1 pest kuhane leče
 • 1 rumena in 1 rdeča manjša paprika
 • 200 g kraljevskih kozic
 • Ščepec čilija
 • 2 žlici sojine omake
 • 1 žlica začimb za azijske jedi
 • Sol in poper po potrebi
 • 2- 3 žlice sezamovega olja

 

PRIPRAVA:

 1. Korenčke obrežemo, da dobi stranice pravokotnika, obreznine shranimo in jih porabimo za jušno osnovo, nato narežemo na tanke rezance ali Julienne – na trakce. Enako naredimo z bučkami in papriko. Bučk ne lupimo.
 2. Čebulo na drobno narežemo
 3. Brokoli razdelimo na majhne rožice
 4. Gobice obrišemo in jih narežemo na ne pretanke lističe
 5. Kozice očistimo lupine, glave in potegnemo ven črevo. Očiščene damo v olje in posolimo, da se lepo zmehčajo
 6. Zavremo vodo in v vrelo slano vodo za 2 min potopimo brokoli – blanširamo, poberemo in dobro odcedimo
 7. Riževe rezance potopimo v vrelo vodo za 2 min, damo ven in prelijemo s hladno vodo, da se ne zlepijo (preverite na receptu na rezancih)
 8. V vok damo malo olja in na vsaki strani 1 – 2 min popečemo kozice, toliko, da se rdečkasto obarvajo, damo na drug krožnik
 9. V vok damo malo olja in na hitro popečemo gobice, damo na stran
 10. V vok damo preostanek olja in začimbe, na hitro popečemo čebulo, papriko, korenček, dodamo grah, brokoli, kuhano lečo in za 1-2 min popekamo, dodamo popečene gobice in kozice ter rezance in vse dobro premešamo. Postrežemo.

 

PAT THAI S PIŠČANCEM

Alma Karlin je obiskala tudi Tajsko, zato smo za kuhanje jedi na poti Alme Karlin, izbrali to priljubljeno tajsko jedi, ki jo lahko pripravimo tudi doma, saj je zelo enostavna in hitra za pripravo. Sicer je na Tajskem to ulična jed, ki jo največkrat pripravijo s kozicami.

Pad Thai
Pad Thai

SESTAVINE za 4 osebe

 • 200 g riževih rezancev
 • 300 g piščanca (brez kosti in kože)
 • 3 stroki česna
 • 2 šalotki
 • 100 g čvrstega tofuja
 • 2 žlici olja
 • 2 jajci
 • 3 pesti svežih kalčkov (lahko zamenjamo z mladim zeljem)
 • Steblo mlade čebule
 • 1 pest drobnjaka
 • 0,5 skodelice sesekljanih nasoljenih praženih arašidov

SESTAVINE za omako

 • 2 žlici kokosovega sladkorja
 • 1 žlica rjavega sladkorja
 • 3 žlice svetle sojine omake
 • 1 žlica kečapa
 • 3 žlice limetinega soka
 • 2 žlici vode

KAKO PRIPRAVIMO

 1. Riževe rezance namočimo v hladno vodo vsaj za 1 uro, dokler ne postanejo mehki in bele barve.
 2. Priprava omake: v večji skodelici zmešamo kokosov in rjavi sladkor, sojino omako, kečap, sok limete ter vodo.
 3. Pripravimo sestavine: piščanca narežemo na za grižljaj velike koščke ter jih rahlo začinimo s soljo in poprom. Česen drobno sesekljamo. Šalotko sesekljamo, tofu pa narežemo na kocke.
 4. Česen, šalotko in tofu damo v skledo in premešamo, da se okusi povežejo.
 5. Mlado čebulo in drobnjak narežemo, nesoljene pražene arašide pa sesekljamo (lahko v mešalniku).
 6. Večjo ponev ali vok dobro segrejemo, dodamo olje in popečemo piščanca, ko je pečen, damo na stran. V ponev po potrebi dolijemo olje in dodamo tofu s česnom in šalotko. Dobro prepražimo, da se šalotka razpusti, nato v ponev stresemo odcejene riževe rezance in omako.
 7. Med mešanjem pražimo, da se rezanci omehčajo in popijejo omako. Če so še čvrsti, dodamo še žlico ali dve vode. Če se rezanci lepijo skupaj, dodamo še žlico olja.
 8. Rezance potisnemo na stran ponve, dodamo žlico olja in v vlijemo razžvrkljani jajci, pustimo, da se popeče s spodnje strani. Nato vse skupaj dobro premešamo.
 9. V posodo stresemo še piščanca, kalčke (ali zelje) ter polovico sesekljanih arašidov, mlade čebule in drobnjaka.
 10. Premešamo in rezance razdelimo na 4 krožnike.
 11. Postrežemo z arašidi in rezino limete, povrh lahko potresemo še mlado čebulo in drobnjak.

CAPPONADDA

“CAPPONADDA” bogata solata s kruhkom

Alma Karlin se je na ladjo na pot okoli sveta vkrcala v Genovi, zato smo za kuhanje na poti Alme Karlin, izbrali tipično genovsko morsko jed Capponadda. To je bogata solata, kombinacija morskega in kopenskega. Pripravlja se z morskimi sadeži, tuno, nekoč pa menda z mesom delfinov.

Caponadda
Caponadda

SEZNAM SESTAVIN:

2 pita kruhka

160 gr. konzervirane tune

2 zrela paradižnika

6 slanih sardonov

15 oliv

2 trdo kuhani jajci

1 žlica kaper

1 majhen strok česna

1 ščepec origana

1 ščepec sesekljanega peteršilja

olje in sol po okusu.

PRIPRAVA1. Kruhek nalomimo na kose in damo na dno sklede2. Na manjše kose narežemo paradižnik3. Jajca skuhamo v trdo (8 min vrenja)4. Filetiramo inčune in razdelimo na 4 dele5. Sesekljamo tuno, kapre, olive in drobno nasekljamo česen6. Začinimo z ligurskim oljčnim oljem, soljo, ščepcem peteršilja in malo origana. 7. Vse skupaj razporedimo po servirnem krožniku, na koščke narezana jajca in nekaj večjih rezin paradižnika naj bodo na vrhu lepo vidni.